четвер, 12 лютого 2009 р.

Весна принесе надію

аналітика
Юрко Банзай
Вчора дослідницька компанія IDC поширила інформацію про ринок персональних комп'ютерів в останньому кварталі 2008 року. Згідно з ним, в останній чверті року цей сегмент ІТ-ринку впав майже на 53% (у порівнянні зі відповідним періодом рік тому).
Лідером падіння став сегмент десктопів. Постачання цих пристроїв зменшилося на 56%, при тому, що більшу частину цього тягаря взяли на себе українські збиральники. IDC вказує, що відвантаження продуктів А-бренд в Україну навпаки зросло (на 13%), що дозволило їм збільшити свою частку і сьогодні вона перевищує 7%.
Дослідники IDC також вказують, що в кінці року на українських складах залишалося 220 тисяч нерозпроданих ноутбуків. Їхні продажі впали на 47% (загалом українці купили 143 тисячі цих пристроїв), а такі темпи і залишки здатні забезпечити український попит на наступні 5-6 місяців без додаткових закупівель.
За результатами року, на думку IDC, український ринок таки зріс, на цілих 5%. "Общий результат всего лишь на 5% лучше 2007-го, причем, это не самый плохой показатель в Центральной и Восточной Европе: в Казахстане, Литве и Эстонии зафиксировано сокращение продаж. А вот в целом по региону ЦВЕ поставки выросли на 11%, в Западной Европе - почти на 18%," - сказано в офіційному прес-релізі.
Причиною падіння аналітики називають зникнення в Україні споживчого кредитування, тоді коли в Європі (я мав нагоду особисто переконатися на прикладі Польщі), банки справно видають кредити на купівлю ІТ-продукції.
Втім, падіння ринку незабаром має припинитися. На думку команди Українського ІТ-блогу, пік кризи ми переживаємо зараз, а підйом почнеться із весною, котра принесе надію та віру у власні сили українцям.

Немає коментарів: