вівторок, 10 лютого 2009 р.

SAP у постаті сервісу

пзяс
Юрко Банзай
Сьогодні український офіс SAP повідомив, про вихід на український ринок рішення SAP Business Suite 7, що постачатиметься, у тому числі, в постаті веб-сервісу. Раніше я писав про рішення, котрі надаються за моделлю SaaS (Software as a Service, програмне забезпечення як сервіс -- ПЗяС). Як відомо, такі канали мають цілу низку переваг над традиційними способами доставки складних програмних продуктів.
Сьогодні в Україні вже відбувається постачання у постаті сервісів бізнес-рішень від Microsoft. Так, копанія E-Consulting, котру очолює Андрій Безгубенко, займається хостингом Microsoft Dynamics CRM. Перед запуском цієї системи пан Андрій відзначав неймовірно низький поріг входу в цей сегмент автоматизації бізнесу, що пропонує ПЗяС -- він складав еквівалент якихось 70 американських доларів за користувача. Додам, що кошторис повноцінного проекту із впровадження навіть локальної CRM-системи вимірюється десятками тисяч доларів.
А сьогодні й SAP приєднався до когорти компаній, що постачають свої розробки через канали ПЗяС. І все було би нічого, якби не дослідження одного із глобальних засобів масової інформації, котре стосується інноваційних технологій, що не виправдали сподівань. Російський сайт PCWeek, що за ліцензією публікує статті американського e-Week розмістив матеріал "Шесть технологий, которые не оправдали ожиданий". Зігдно опитування, проведеного серед американських СІО, 25% ІТ-директорів зіркато-смугатої країни відмовилися (цитую) "от подтвержденных бюджетом планов внедрения соответствующей технологии", в цьому випадку -- від ПЗяС.
Правда, справедливости заради, відмічу, що Україна, як казав один із президентів, не Росія, і, тим паче, не США, тому тамті тенденції можуть в нас і не спрацювати, проте вірогідність іншого розвитку події достатньо поважна. Зрештою, поживемо-побачимо. Тим більше, що привабливості рішень ПЗяС ніхто не скасовував.
З. І. Решта п'ять технологій, що не виправдали сподівань, це: сервіс-орієнтована архітектура (59% відмовилися), RFID та дистанційні датчики (26%), аутсорсинг бізнес-процесів (24%), програмні продукти для управління ефективністю компаній (23%) та обчслення комунальні і на вимогу (20%).

Немає коментарів: